skip to Main Content

De Klussen- en Diensten Centrale gevestigd in het Vrijwilligershuis aan de schotsestraat 4C in Kaatsheuvel bestaat al 15 jaar en al vanaf 2006 is Leo Rutjens actief als vrijwilliger bij de klussenbank. Toen in 2013 in samenwerking met de Voedselbank de Fietsenbank werd opgericht was Leo bij het kwartet initiatiefnemers bestaande uit Ad van de Wouw, Martin Elshout en Mirto Enriques en Leo Rutjens. Aanvankelijk bedoeld om kinderen van klanten van de Voedselbank te voorzien van een deugdelijke fiets maar al snel uitgebreid met fietsen voor volwassen voedselbank klanten en asielzoekers. Sinds 2018 is Leo coördinator van de fietsenbank die in normale tijden meer dan 100 fietsen per jaar uitdeelt.

Als in 2014 de Rabobank meubilair ter beschikking stelt om te verdelen onder klanten van de Voedselbank is dat de start van de huidige Spullenbank. Ook dan is Leo Rutjens bij de opzet en realisering betrokken met andere vrijwilligers van het eerste uur zoals Margreet Smeets, Jos Hermsen en Mirto Enriques. De eerste meubels werden opgeslagen in het oude pand van de Voedselbank aan de Vondelstraat, daarna in de oude garage van de Wouw (beide panden door Casade ter beschikking gesteld) en vanaf 2017 in het Vesterspand aan de schotsestraat in Kaatsheuvel. Samen met een groepje vrijwilligers haalt Leo spullen op of brengt ze bij mensen thuis.

Toen het pensioen naderde en Leo zijn werkzaamheden bij de Rabobank ging afbouwen kwam er tijd om buitenlanders te helpen met de Nederlandse taal en andere werkzaamheden bij de Klussen en Diensten Centrale. Naast het vele vrijwilligerswerk bij KDC is Leo graag op de camping en houdt hij zich graag bezig met houtbewerken. Op de vraag wat Leo motiveert om zich zo voor de gemeenschap in te zetten zegt hij , “loop maar eens een dag mee als er fietsen worden uitgegeven en kijk maar eens naar al de blije gezichten dat zegt genoeg”. Leo Rutjens een nog steeds zeer energieke vrijwilliger met het hart op de juiste plaats.