In beeld
Sjef Schonis
Sjef Schonis is na zijn pensionering in 2019 als vrijwilliger begonnen bij de Spullenbank. Samen met collega vrijwilligers haalt hij bruikbare spullen op of worden grote aangekochte spullen thuis gebracht bij particulieren of bedrijven. “Leuk werk en leuke collega’s “ volgens Sjef die ook nog actief is als mantelzorger. Via het Mantelmatch Café gevestigd in de peperstraat in Kaatsheuvel maakt Sjef met mensen tourtochten op de duo-fiets in de prachtige omgeving. Op dinsdagmiddag wordt er geholpen bij Huize De Vossenberg middels het begeleiden van rolstoelgebruikers van hun kamer naar de eetzaal in de kapel.
De 67 jarige voormalige werknemer van de PTT en later Post.nl (44 jaar daar gewerkt) is graag sportief bezig. Wandelen, wielrennen, hardlopen en zwemmen, houden Sjef fit en geven veel energie. “Schaken is ook een passie van me maar helaas is SV Schaakmat al lang ter ziele. Het zou leuk zijn als er weer een groepje schakers bijvoorbeeld op de donderdagavond bij elkaar zou komen om gezellig te schaken” aldus Sjef die toch met enige deemoed terug kijkt op zijn schaakverleden (belangstellenden kunnen mailen of bellen naar KDC). “Een zinvolle invulling geven aan mijn vrije tijd vind ik belangrijk en de contacten met andere medemensen zijn me dierbaar. Zeker in deze rare coronatijd blijkt eens te meer hoe belangrijk sociale contacten zijn en hoe belangrijk het is om er voor elkaar te zijn”.
Miranda van Kleij
Miranda van Kleij is al sinds 2014 werkzaam als vrijwilligster bij de Spullenbank. Kleding sorteren en in de rekken hangen, nieuwe spullen prijzen en uitstallen in de kringloopwinkel en achter de kassa klanten helpen zijn de belangrijkste werkzaamheden van Miranda en dat doet zij met groot enthousiasme en plezier. “Het vrijwilligerswerk geeft veel voldoening en je bent nuttig bezig” aldus Miranda (55) die aangeeft dat vooral de goede sfeer en het leuke contact met mede vrijwilligers en klanten voor een extra motivatie en gezelligheid zorgt. Miranda is ook vrijwilligster bij de Gildenbond. Dit vrijwilligerswerk staat in het teken van de Iris Tribute ter nagedachtenis van haar overleden dochters Iris en Fleur. Iris overleed op 16-jarige leeftijd op 23 september 2013 aan een uiterst zeldzame immuunziekte. Twaalf jaar eerder stierf Fleur toen ze pas één jaar oud was door dezelfde genetisch bepaalde ziekte. Elk jaar organiseert Miranda samen met haar man Georg een muzikaal eerbetoon waarbij de opbrengst van de twee live muziek avonden naar goede lokale doelen gaat. De voormalig medewerkster van Lips/Wartsila heeft gelukkig ook nog tijd voor een bijzondere hobby. Miranda maakt de mooiste schilderijen/collages door allerlei prularia op een schildersdoek te plakken. Creatief en duurzaam want zij gooit nooit iets weg dat gebruikt kan worden voor haar plakwerk. “Wandelen met de honden en gezellig met vriendinnen afspreken zijn wellicht geen hobby’s maar zorgen wel voor de nodige ontspanning en gezelligheid” aldus de KDC Spullenbank vrijwilligster die zich zo te zien niet snel zal vervelen.
Mart de Wit
Toen in 2014 de Spullenbank werd opgericht heeft Casade de leegstaande voormalige van de Wouw garage ter beschikking gesteld en daar moest het nodige aan gebeuren om het voor gebruik geschikt te maken. Toen Jos Hermsen, een van de oprichters van de Spullenbank, vroeg aan elektra specialist Mart de Wit of hij in dat oude pand de elektra wilde aansluiten is zijn carrière bij KDC begonnen. Vanaf die tijd controleert Mart bij KDC de technische apparaten op hun werking en veiligheid voor ze de winkel ingaan. Ook maakt Mart deel uit van het team vrijwilligers van het Repair Café dat zijn kennis en vaardigheden op het gebied van electro goed kan gebruiken.
In zijn werkzame leven was de nog altijd zeer energieke 76 jarige Mart bedrijfsleider bij technisch installatiebedrijf GTI. Zijn kennis en ervaring als vakman en manager worden niet alleen ingezet bij KDC maar ook bij VVN Loon op zand waarvan hij al 15 jaar secretaris is. “ VVN Loon op zand heeft als uitgangspunt dat iedereen veilig over straat kan gaan en om dat te bereiken organiseren we als VVN diverse cursussen zoals de opfriscursus Verkeerskennis (in het KDC Vrijwilligershuis) en een scootmobiel cursus. Jaarlijks organiseren we het Praktisch verkeersexamen voor de basisscholen in onze gemeente en doen we mee aan acties die zorgen voor grotere veiligheid van de schoolgaande jeugd zoals “De Scholen zijn weer begonnen” en de Verlichtingsactie. “ aldus VVN secretaris Mart de Wit die graag vrijwilligerswerk doet omdat hij het leuk vindt om wat voor anderen te doen en op die manier mensen te ontmoeten. Gelukkig heeft Mart naast zijn hobby’s KDC en VVN nog tijd om zelf te klussen, te puzzelen en te koken.
Charlotte van Wanrooij
Charlotte van Wanrooij is vanaf begin 2019 vrijwilligster bij de Spullenbank. Haar werkzaamheden bestaan uit bezoekers te woord staan, geprijsde spullen in de winkel uitstallen, spellen en puzzels mee uitzoeken en controleren en als dat nodig is ook kassa draaien. De nu 53 jarige Charlotte was in haar werkzame leven ondersteuner-activiteitenbegeleidster bij de Eekhof en deed dat met groot plezier. Het vele vrijwilligerswerk zorgt er voor dat ze haar vrije tijd zinvol kan invullen en tegelijkertijd een steentje kan bijdragen aan een duurzame en zorgzame samenleving. “ Wat het vrijwilligerswerk zo leuk maakt is het plezier om met andere vrijwillligers samen te werken en bezoekers van de Spullenbank te verblijden met oude en vrij nieuwe spullen voor een appel en een kwatta” aldus Charlotte die op allerlei fronten actief is.
Naast het vrijwilligerswerk bij de Spullenbank en het matchen voor ANWB Automaatje is Charlotte ook nog actief bij de Geheugenwerkplaats (geheugentraining) , Contour de Twern (buurtwerk), de Educatieve boerderij, buurthuis Pannenhoef (facebookpagina) en zet zij zich in als collectant voor de nierstichting en draagt ze haar steentje bij aan de organisatie van de dorpsquiz.
Deze hele bezige heeft ook nog tijd voor haar 13 poezen, is graag creatief bezig met bijvoorbeeld het pimpen van sleutelhangers, maakt deel uit van een eigen carnavalsclubje en gaat graag uit met vrienden naar evenementen, Indonesische pasar malams en terras. Nu met corona wordt er meer gewandeld als anders en is er meer tijd om naar muziek te luisteren. Lekker ontspannen na een drukke vrijwilligersweek.
Berry Pullens
Berry Pullens is in februari 2020 begonnen bij KDC als baliemedewerker.
“Daarnaast geef ik al ruim 7 jaar computerles aan een bewoner van Eekhof waarbij ik hem geleerd heb te e-mailen op de computer en tevens zelfstandig de iPad te bedienen”aldus Berry die in zijn overige vrije tijd graag fietstochten maakt, van de natuur geniet, klusjes in en rond het huis doet, en naar thuiswedstrijden van RKC Waalwijk gaat. Ook zit hij graag achter de computer en dat past dan weer goed bij het baliewerk bij KDC. In zijn werkzame leven heeft Berry 46 jaar op een chemische fabriek in Waalwijk gewerkt. Begonnen als jongste bediende en daar de meeste afdelingen doorlopen zoals het R&D laboratorium, het applicatielaboratorium, de proeffabriek en begeleiding in de productie- afdeling. In zijn laatste jaren was Berry verantwoordelijk voor de grondstoffen/monsters van het applicatielaboratorium en het hele veiligheidsgebeuren.
“Het baliewerk bij KDC bevalt me prima. Het is heel gevarieerd. Er komen aanvragen voor de klussenbank, ANWB automaatje, het Repair Café, de Formulierenbrigade, de Spullenbank en de Fietsenbank. Ik vind het fijn om iedereen naar de juiste contacten door te verwijzen.
De samenwerking met verschillende collega’s en de fijne sfeer binnen KDC spreken mij erg aan.
Ik ga elke maandag na afloop met een goed gevoel naar huis. Ik hoop dit nog een aantal jaren te kunnen doen” vertelt Berry die aangeeft vrijwilligerswerk te doen omdat hij graag mensen met zijn hulp in welke vorm dan ook, blij maakt. “ Van de omgang met collega’s geniet ik ook”.
De balie van KDC is bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 9.30 uur tot 12.00 uur 0416-531573. Op maandag krijg je Berry aan de lijn.
Angelique van Vugt
De KDC kringloopwinkel beter bekend als de Spullenbank is al bij een breed publiek bekend en zelfs nu kan er op afspraak gewinkeld worden. De Boekenbank is minder bekend maar niet minder geliefd bij een grote groep lezers gezien de grote aantallen boeken die worden afgenomen. Er staat een groot assortiment aan boeken keurig gesorteerd uitgestald. Daarnaast is er ook een kinderboekenhoek.
Angelique van Vugt is al ruim 2 jaar verantwoordelijk voor deze Boekenbank annex bibliotheek en doet dat met groot plezier. De Boekenbank en de Spullenbank hebben dezelfde kassa dus Angelique is regelmatig ook achter de kassa te vinden als lid van het team Spullenbank.
De hobby’s van Agelique zijn lezen, koken, puzzelen en vooral voetbal kijken (vroeger zelf gevoetbald bij Baardwijk in Waalwijk). “PSV is mijn club” aldus de 52 jarige trotse moeder van 2 jongens. In augustus wordt er een kleinzoon verwacht dus komt er een nieuwe hobby bij.
“Ik doe dit vrijwilligerswerk omdat ik het fijn vind om met allerlei verschillende mensen te werken. Ik voel me weer een deel van de maatschappij, het voelt goed als je de klanten met een tevreden gevoel weer naar huis ziet gaan. Ik vind het heerlijk om een praatje te maken met de klanten. De omgang met mensen ligt mij wel. Helaas ben ik 2 jaar geleden afgekeurd en zodoende zocht ik een invulling. Via mijn maatje bij de fysiotherapie kwam ik bij de Spullenbank terecht.”
Arno Koks
De Klussen- en Diensten Centrale is sinds 2017 gevestigd in het KDC Vrijwilligershuis aan de schotsestraat 4C in Kaatsheuvel. Het pand beslaat ongeveer 1100 vierkante meter en biedt onderdak aan de vele activiteiten van KDC zoals de Spullenbak (kringloopwinkel), de Fietsenbank, de Boekenbank, de Klussenbak, het Repair Café, de Formulierenbrigade, ANWB Automaatje en de spin in het KDC web, de centrale Balie van waaruit vraag en aanbod aan elkaar gekoppeld wordt.
Een gebouw van dergelijke omvang dat met zo’n intensieve bezetting vraagt om professioneel beheer in de zin van onderhoud, veilig gebruik, logistiek, afvalstromen en beveiliging.
Arno Koks heeft daar als beheerder zijn handen vol aan. Zijn jarenlange ervaring in de beveiliging bij Justitie en defensie komt daarbij goed van pas. Toen in 2014 de Spullenbank officieel geopend werd door burgemeester Wim Luyendijk in het oude garagepand van de Wouw aan de mgr Volkerstraat, beschikbaar gesteld door Casade, was Arno er al bij en was het beheren van dat pand dweilen met de kraan open. Nadat een team van vrijwilligers in 2017 het Vesterspand aan de schotsestraat totaal had opgeknapt werd het noodzakelijk om zaken als veiligheid en bewaking maar ook het onderhoud goed te organiseren. De bijna 60 jarige Arno is bijna dagelijks in het Vrijwilligershuis te vinden en schrikt er niet voor terug om ook in de avonduren een oogje in het zeil te houden. Het spreekt voor zich dat Arno hand en spandiensten verleent bij elke activiteit die daar om vraagt en zeker bij de Spullenbank omdat die activiteit een groot deel van de week vraagt om beheer maar ook bij een activiteit als het Repair Café ook al is dat in de avond uren.
De groet hobby van Arno is als hulp Sinterklaas samen met zijn Pieten vele kinderen blij maken in de week voor 5 december. (www.sinterklaaskaatsheuvel.com)
Een andere bijzondere hobby van deze KDC gebouwen beheerder is het verzamelen van alles wat met Elvis Presley te maken heeft en het merk Coca Cola. Arno heeft thuis daarvoor een prachtige sixties ruimte ingericht met deze spullen en bijvoorbeeld een heuse werkende jukebox. Ook dat vraagt het nodige beheer natuurlijk.
Cor Ligtvoet
Cor Ligtvoet is 10 jaar geleden begonnen bij vooral de klussenbank in de periode dat de Spullenbank nog in de Monseigneur Volkerstraat gevestigd was. Cor is onder andere gespecialiseerd in tuinonderhoud voor senioren die dat zelf niet meer kunnen en doet ook nog vele andere karweitjes in en rond het huis.
Op maandagochtenden maakt Cor deel uit van een groepje elektromannen die in de ruimte van het Repair Café elektrische apparaten nakijkt en repareert als dat nog mogelijk is.
Ander vrijwilligers werk van Cor is naaimachines nakijken en repareren voor Gered Gereedschap en voor Vraag en Aanbod. Deze naaimachines gaan bijna allemaal naar derde wereld landen veelal in Afrika en meestal voor schoolprojecten.
Cor Ligtvoet heeft van zijn beroep zijn hobby kunnen maken want ook in zijn werkzame leven heeft hij zich als zelfstandig ondernemer in Waalwijk bezig gehouden met het vervaardigen van machineonderdelen voor diverse bedrijven. Als actief lid van de Stichting Gered Gereedschap die ook in het Vrijwilligershuis gehuisvest is, komen deze skills uitermate goed van pas.
Gelukkig heeft Cor nog voldoende tijd voor zijn hobby’s naaimachines repareren, bridgen, tuinieren, fietsen, wandelen, biljarten en dansen. “ Ik ben nogal veel met bridgen bezig omdat ik ook bridgeles geef aan mensen die het spel bridge willen leren” aldus Cor die graag bezig is en blijft en het nog steeds leuk vindt en gemotiveerd blijft om mensen die dat zelf niet (meer) kunnen te helpen en te ontmoeten.
Ton van Os
Toen Ton van Os uit De Moer 14 jaar gelden met pensioen ging heeft hij zich direct bij KDC gemeld om tot de dag van vandaag actief te zijn als klusser maar ook een aantal jaren als verantwoordelijk bestuurslid. Ton heeft ook mede aan de wieg gestaan van het Repair Café dat inmiddels ook al weer meer dan 10 jaar met groot succes actief is in onze gemeente en bijdraagt aan een duurzame samenleving.
“Omdat ik het zelf goed heb, wilde ik graag ook iets voor andere betekenen en kon ik een van mijn hobby’s namelijk knutselen daarmee combineren. De blije gezichten van de mensen, die je hebt kunnen helpen is daar bij een extra stimulans om dit werk te doen” aldus Ton die ook jaren lid was van de WMO gespreksgroep en nog steeds actief betrokken is bij de Kerstklokkenloop. “Het voelt goed iets voor een andere te hebben betekend. Ook is het heel bijzonder andere mensen te leren kennen en te spreken. Dat vind ik heel verrijkend voor mijzelf”.
Gelukkig had Ton naast zijn vrijwilligerswerk als gepensioneerde opa ook nog de tijd en de mogelijkheid om 12 jaar een dag in de week op zijn kleindochter te passen.
De nog zeer vitale Ton geeft aan dat sporten voor hem belangrijk is om gezond en vitaal te blijven. Schaatsen en roeien als het kan en nog iedere week tennissen, houden Ton fit.
Tot aan zijn pensionering was Ton van Os 2 en een halve dag in de week docent tekenen en handvaardigheid aan een havo, vwo school, waar de beeldende vakken ook eindexamenvak waren. De andere twee en halve dag was Ton docent vakdidactiek aan de lerarenopleiding van de academie voor beeldende vorming. De liefde voor het onderwijs is gebleven en inmiddels is Ton weer lessen kunstgeschiedenis en kunstbeschouwing gaan geven samen met een kunsthistorica. “ Voor mensen die dat leuk vinden geef ik rondleidingen in museum de Pont in Tilburg en als het kan volg ik nog graag lessen op de hovo ( hoger onderwijs voor ouderen ) in Tilburg” geeft Ton aan waarbij zijn belangstelling dan vooral uit gaat naar geschiedenis, sterrenkunde, natuurkunde en paleontologie. Vele onderwerpen uit deze studies zijn voor Ton en zijn vrouw Corry aanleiding om door heel Europa te reizen.
“Ik ben nu 77 en hoop nog lang voor de KDC te kunnen werken, al merk ik wel dat ik er de voorkeur aan ga geven om bepaalde werkzaamheden samen met een collega te doen, omdat dat het werk hanteerbaarder maakt en niet zo zwaar. De ontmoetingen van mensen van diverse pluimage en wijze waarop ze leven maakt iedere keer klus en elke reis of rondleiding weer leerzaam en vaak een leuke verrassing hetgeen voor mij een belangrijke drijfveer is om zo actief te blijven”. Ton van Os een zeer actieve en betrokken vrijwilliger met een zeer brede belangstelling waar we nog veel van zullen horen.
Rinus Verweij
Rinus Vermeij is al van oktober 2005 bij KDC betrokken en heeft nog samen met Martin Elshout (ook een vrijwilliger van het eerste uur) de 100e klus in Loon op zand mogen uitvoeren.
De thans 78 jarige oorspronkelijk van Lisse afkomstige Rinus was in zijn werkzame leven vanaf 1968 ambtenaar bij de afdeling Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente Loon op zand. Naast het uitvoeren van KDC klussen is Rinus ook op vele andere terreinen actief of actief geweest. Er is heel vaak een beroep gedaan op zijn bouwkundige expertise. Al 20 jaar ( en als de gezondheid het toelaat nog steeds) betrokken bij de opbouw en het afbreken van de grote kerstal in de St-Jan, 13 jaar lid van het kerkbestuur St-Jan, 5 jaar bestuurslid van de Gildenbond, 19 jaar actief als medebouwer van het decor van het tonproaten in de Werft en 24 jaar lid van de gemeentelijke vrijwillige brandweer. Kortom een zeer bezige en veelzijdige man met een groot hart voor de samenleving.
“Voor anderen klaar staan is door mijn ouders met de paplepel in gegoten” geeft Rinus aan op de vraag waarom vrijwilligerswerk en inzetten voor de samenleving. “Overal waar belangeloos geholpen moet worden , is Rinus te vinden “ vult zijn vrouw Maria aan. De leeftijd en de gezondheid nopen Rinus om wat gas terug te nemen.
“Mijn hobby’s beperken zich nu tot het klussen thuis en bij onze kinderen elders in het land en zelfs bij onze zoon in San Francisco” aldus de nog steeds enthousiaste Rinus Vermeij die graag fietstochten maakt samen met zijn vrouw en daarbij zijn andere hobby fotograferen mooi kan combineren.
Bestuur KDC
De Klussen- en Diensten Centrale is sinds 2017 gevestigd in het KDC Vrijwilligershuis aan de schotsestraat 4C in Kaatsheuvel. Het pand beslaat ongeveer 1100 vierkante meter en biedt onderdak aan de vele activiteiten van KDC zoals de Spullenbak (kringloopwinkel), de Fietsenbank, de Boekenbank, de Klussenbak, het Repair Café, de Formulierenbrigade, ANWB Automaatje en de spin in het KDC web, de centrale Balie van waaruit vraag en aanbod aan elkaar gekoppeld wordt. Elke activiteit heeft een coördinator die weer gekoppeld is aan een bestuurslid zodat er een korte lijn is met het bestuur. Alle bestuursleden zijn ook nog actief als vrijwilliger bij een van de KDC activiteiten dus met de voeten in de klei.
Mede dankzij subsidie van de gemeente is onze KDC liefdadigheidsinstelling goed in staat om alle activiteiten en de huisvesting ook financieel goed te organiseren. De financiën en het beheer van het KDC gebouw zijn bij penningmeester Rob de Bruijn al jaren in goede handen. KDC werkt met veel partijen samen en ook de interne organisatie en communicatie is bij een organisatie met de huidige omvang als KDC erg belangrijk waardoor secretaris Wim Muskens zijn handen meer dan vol heeft. Wim is binnen het bestuur naast secretaris ook verantwoordelijk voor de portefeuilles Repair Café en de Formulierenbrigade dus de handjes echt meer dan vol. De Spullenbank is de meest in het oog springende activiteit omdat deze bijna dagelijks zorgt voor een grote toeloop van klanten die bediend wordt door een enthousiast team van Spullenbankvrijwilligers. Bestuurslid Henk Hamers die ook nog de Fietsenbank en de Boekenbank in zijn portefeuille heeft is bijna dagelijks in de kringloopwinkel te vinden of is samen met anderen op pad om spullen op te halen of weg te brengen.
De Klussenbank is nog steeds de ruggengraat van de KDC organisatie waarmee het allemaal begon alsook de centrale balie die zorgt voor de koppeling van vraag en aanbod en het eerste aanspreekpunt is zowel voor fysieke bezoekers als voor de bellers en mailers. Bestuurslid Ad Verberne verantwoordelijk voor de Klussenbank en de centrale Balie weet met zijn teams per jaar honderden hulvragen in te vullen en is zelf ook graag behulpzaam als chauffeur en verhuizer bij het verzamelen en uitzetten van spullen van de Spullenbank. Voorzitter Henk van Komen houdt zich vooral bezig met de algehele organisatie, externe contacten en pr-activiteiten zoals nieuwsbrieven en krantenartikelen. Het bestuur van KDC prijst zich gelukkig met het enthousiasme en inzet van de grote club van vrijwilligers waardoor er met zinvol en zingevend liefdadigheidswerk veel voor onze locale samenleving gedaan kan worden en daar zijn we trots op. Allemaal een gezond en gelukkig Nieuwjaar en wellicht tot ziens bij ons KDC.
Lea Maas
Lea Maas is al vanaf het begin betrokken bij de Spullenbank die in maart 2014 is gestart in de Vondelstraat en kort daarop is voortgezet in de oude – inmiddels gesloopte – garage van Van de Wouw in de Mgr. Völkerstraat. Mede door de inzet van wethouder Wil Ligtenberg konden de activiteiten van KDC begin 2017 verhuisd worden naar de Schotsestraat.
Lea is coördinator van de Spullenbank en zorgt samen met een team van vrijwilligers niet alleen tijdens de openingstijden (maar ook op 2 dagdelen daarbuiten) dat de winkel er altijd “pico bello” uitziet.
Nadat Lea haar rondje ter voorbereiding op de opening heeft gemaakt wordt er eerst samen koffie gedronken zodat om 9.30 uur de eerste klanten ontvangen kunnen worden. Naast het prijzen van binnengekomen spullen behoort het “draaien van de kassa “ tot het takenpakket van de coördinator van de Spullenbank.
Een grote passie van Lea is het zelf kleding maken en daar heeft het Repair Café de afgelopen 5 jaar veel nut van gehad voor wat betreft de klussen aan de naaimachine.
Samen met echtgenoot Jan die ook vrijwilliger is bij KDC mag Lea graag vakantie vieren en terrassen en dat kan natuurlijk prima op de vele reizen naar Spanje of het frequente bezoek aan de Efteling.
“Ik zie mijn werk bij de Spullenbank ook als mijn hobby” geeft Lea aan. “Als we samen met het team van vrijwilligers de winkel weer op orde hebben en alles er weer netjes uitziet en we complimentjes krijgen van de klanten dan geniet ik daar van” besluit Lea en gaat weer met haar collega’s aan de slag met het opruimen van de kerstspullen want helaas zijn die door de lockdown niet meer nodig.
Het hoeft geen betoog dat we hier te maken hebben met een energieke, betrokken bezige bij.
Ina Chabot
Ina Chabot uit Sprang-Capelle is al sinds begin 2011 baliemedewerkster. KDC zat toen nog in het oude Rabobankgebouw bij de gemeente waar Jan Broeders, Piet Jansen en Martin Elshout bureau hielden. In 2014 verhuisde de balie en Ina mee naar het Klavier. In 2017 werd het Vrijwilligershuis aan de schotsestraat in gebruik genomen en nam het aantal activiteiten enorm toe waardoor de rol van de balie steeds belangrijker werd en het team flink werd uitgebreid.
Ina (67) was in haar werkzame leven administratief medewerkster en receptioniste bij een transportbedrijf. Deze ervaring zorgde er voor dat zij afgelopen 10 jaar steeds met plezier in het balieteam heeft gewerkt. “Ik vind het erg leuk om vraag en aanbod bij elkaar te brengen“ aldus Ina die ook nog als vrijwilliger receptioniste is bij Villa Pardoes.
Als de hobby’s ter sprake komen volgt er een heel rijtje. Fietsen, lezen, cryptogrammen, Jan van Haasteren puzzels (3000 stukjes) en “bridge voor de geestelijke gezondheid en badminton voor de lichamelijke gezond” geeft Ina aan. “Jammer dat Corona nu veel van deze activiteiten niet mogelijk maakt.” Gelukkig kan bij KDC met de gepaste maatregelen veel gewoon door gaan.
Riet van de Wouw
Riet van de Wouw is al ruim 3,5 jaar vrijwilliger bij de KDC Spullenbank. Vlak nadat Riet zich had aangemeld als vrijwilliger meldde zich nog 5 dames aan die vanaf dan in een min of meer vast groepje op vooral de dinsdag samen aan de slag zijn gegaan in de kringloopwinkel.
“Net voordat vorig jaar het coronavirus begon waren we dinsdags tot 16.00 uur open, omdat er veel vraag was naar een middagopenstelling” vertelt Riet die zeer enthousiast is over de sfeer en samenwerking bij het team van vrijwilligers dat met veel plezier werkzaam is bij de Spullenbank.
Riet is 34 jaar werkzaam geweest als taxichauffeuse van kinderen en volwassen met een beperking en heeft dat met erg veel plezier gedaan tot ze op 65 jarige leeftijd moest stoppen.
“Ik ben graag zinvol bezig en vind het contact met mensen erg belangrijk” aldus de bijna 70 jarige zeer vitale Riet die nog vol in het leven staat.
Want verder is zij ook nog vrijwilligster bij RKC Waalwijk waar ze al meer dan 26 jaar met veel plezier werkzaam is als steward , waarvan de laatste jaren als sectorhoofd bij vak EE, samen met een gezellige vaste groep stewards.
“Verder ben ik vrijwilligster bij De Gildenbond ( hand en spandiensten) en bij Prisma, waar ik, voordat Corona begon, ging koken bij het Vierspant, ( Een huis waar mensen met een beperking wonen) en de bewoners helpen met eten” aldus Riet die bijna een weektaak heeft aan al haar vrijwilligersactiviteiten want zij is ook nog al bijna 15 jaar coördinator van het buurtpreventieteam de Hil. Het is verbazingwekkend dat er ook nog tijd is voor hobby’s zoals het maken van kaarten op allerlei creatieve manieren (ook voor Kinderkanjers) en heerlijk ontspannen op de camping.
Henny Heefer
De Klussen- en Diensten Centrale is gevestigd in het Vrijwilligershuis aan de schotsestraat 4C in Kaatsheuvel. Een belangrijk onderdeel van KDC is de eigen kringloopwinkel die onder de naam KDC Spullenbank al bij een groot publiek bekend is.
De Spullenbank (kringloopwinkel) is geopend van maandag tot en met donderdag van 9.30 uur tot 12.00 uur en de eerste zaterdag van de maand van 10.00 uur tot 16.00 uur. Henny Heefer (51) uit Sprang-Capelle maakt sinds februari deel uit van het team vrijwilligers dat er voor zorgt dat de kringloopwinkel op rolletjes loopt.
Henny sorteert binnenkomende spullen, houdt de winkel mee op orde, bekijkt of de spellen compleet zijn en houdt toezicht. Een veelomvattende taak waarbij soms veel geduld nodig is bijvoorbeeld bij het checken van de puzzels met 1000 of meer stukjes.
Voordat Henny vrijwilligerswerk bij KDC ging doen was zij onder andere 7 jaar taxichauffeur in Tilburg.
Over de vraag of Henny ook nog tijd heeft voor hobby’s hoeft zij niet lang na te denken. “Mijn hondje Vlooike ” komt er als eerste uit. Maar ook nog diamond painting, verzamelen van olie-lampen, films kijken (en vooral de zaken die niet kloppen zoeken) en samen met haar partner hardrock muziek beluisteren en naar optredens gaan. Gelukkig heeft Henny ook nog tijd om vrijwilligerswerk bij KDC te doen.
Johan van Helvert
De Klussen- en Diensten Centrale is gevestigd in het Vrijwilligershuis aan de schotsestraat 4C in Kaatsheuvel. In de eerste jaren vanaf 2005 was het vooral klussen en diensten uitvoeren bij mensen thuis maar al snel kwamen daar een aantal activiteiten bij zoals het Repair Café, dat aanvankelijk gevestigd was in de Rode Loper.
Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om het (samen) repareren van spullen waarvan het zonde is om al weg te gooien. Goed voor het milieu en goed voor de portemonnee.
In het Vrijwilligershuis waar het Repair Café wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Het gaat om reparaties van kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed etc. Er is een groep van deskundige vrijwilligers aanwezig, met reparatiekennis en –vaardigheden op allerlei terreinen. Ook voor advies kan men terecht waardoor thuis repareren kan gaan lukken.
Meubelmaker Johan van Helvert (52) uit De Moer zag in een artikel in de Duinkoerier dat het op te starten Repair Café handige vrijwilligers zocht en was er vanaf het eerste uur bij. “ Mensen komen niet snel met hun meubels naar het Repair Café maar komen wel vragen om advies “ aldus Johan die als het kan ook bij mensen thuis de situatie opneemt en hen van advies voorziet of een reparatie uitvoert. Als er geen klussen zijn voor bepaalde specialisten zoals de meubelmaker dan is het gebruikelijk bij het Repair Café dat de vrijwilligers elkaar helpen zodat er ook van elkaar geleerd kan worden.
Inwoners van de gemeente Loon op Zand kunnen drie keer per maand hun kapotte spullen gratis laten repareren: op elke eerste donderdagavond van de maand en elke 3e donderdagmiddag van de maand in de Schotsestraat 4c Kaatsheuvel en op elke derde dinsdagavond van de maand in De Wetering in Loon op Zand. De aankondigingen van deze Repair Cafés in de Duinkoerier en andere media worden door Johan verzorgd. Zie voor tijden ook de website van KDC. (www.kdc-loz.nl)
In zijn vrije tijd mag Johan graag meubels opknappen en gaat hij elke week in Dongen squashen om de conditie op peil te houden. De grote passie van Johan is als DJ muziek draaien op feesten en partijen onder de naam Next Dimension Discoshow. Natuurlijk heeft deze meubelmaker daar een prachtige installatie voor gebouwd.
Ton Visschers
De Klussen- en Diensten Centrale is gevestigd in het Vrijwilligershuis aan de Schotsestraat 4C in Kaatsheuvel. In de eerste jaren vanaf 2005 was de hoofdmoot klussen en diensten uitvoeren bij mensen thuis maar al snel kwamen daar een aantal activiteiten bij zoals de Fietsenbank (opgericht in samenwerking met de voedselbank) en het Repair Café dat zowel in Kaatsheuvel als in Loon op Zand actief is.
Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om het (samen) repareren van spullen waarvan het zonde is om al weg te gooien. Goed voor het milieu en goed voor de portemonnee. Dat geldt ook voor de Fietsenbank waar een viertal vrijwilligers in Loon op Zand in hun speciale werkplaats al vanaf 2013 gedoneerde fietsen opknapt en ter beschikking stelt aan de klanten van de voedselbank, asielzoekers en personen die door het servicepunt welzijn, wonen en zorg van de gemeente Loon op zand worden doorverwezen. Er wordt inmiddels ook gerepareerd in de fietsenwerkplaats in het KDC Vrijwilligershuis.
Ton Visschers is al een aantal jaren vrijwilliger bij zowel de Fietsenbank als bij het Repair Café.
Ton prijst zich gelukkig dat hij al 35 jaar het beroep van revalidatietechnicus mag uitvoeren. Het spreekt voor zich dat deze techneut met opleidingen elektrotechniek en installatietechniek in zijn bagage een handige versterking is voor het KDC vrijwilligersteam. Het maken van revalidatie hulpmiddelen en het adviseren daarbij was voor december 2012 Ton zijn beroep maar hij is evenwel na zijn “pensionering” als hobby en zzp’er met deze passie verder gegaan. Het zal niet verbazen dat Ton ook zijn eigen ligfiets heeft ontworpen en gebouwd.
Naast het vele vrijwilligerswerk en het nog steeds adviseren, maken en leveren van revalidatiehulpmiddelen is er gelukkig nog plaats voor hobby’s als koken, saunabezoek, fietsen en fietstochten uitzetten en klussen. Opa Ton is sinds een klein jaar vooral blij met zijn kleindochter en recent de leasehond die veel aandacht vraagt.
Yvonne van der Aa
Yvonne van der Aa is sinds kort coördinator van dit Balieteam. Yvonne is in 2018 bij KDC gekomen als vrijwilliger die zich met computers bezig houdt en met de website maar al snel ging zij ook deel uit maken van het team Formulierenbrigade. Elke maandagochtend helpt Yvonne mensen op afspraak met het invullen van (gemeentelijke) formulieren. Kortom een bezige bij die zich breed inzet om mensen te helpen o.a. via activiteiten van KDC maar ook als secretaris van KBO Kaatsheuvel en Goldwing Club Holland waar zij allerlei (landelijke) activiteiten organiseert voor deze motorliefhebbers. Naast het rijden met een Goldwing (heeft zelf motorrijbewijs) is Yvonne ook graag creatief bezig met het maken van sieraden en geeft het schilderen veel ontspanning. Met recht een zeer bezige bij.
Jan en Riet Verstijnen
De Klussen- en Diensten Centrale gevestigd in het Vrijwilligershuis aan de schotsestraat 4C in Kaatsheuvel bestaat al 15 jaar en al vanaf het begin zijn Jan en Riet Verstijnen actief als vrijwilliger bij de klussenbank. Tuinonderhoud is hun specialisme en dat doen zij met veel plezier en groot enthousiasme. Dat blijkt ook uit het grote aantal tuinen en tuintjes dat zij elk jaar onderhouden bij mensen (vaak senioren) die dat zelf niet meer kunnen en waarvoor die tuin nog een grote betekenis heeft. Jan en Riet zijn als gepensioneerd echtpaar altijd samen op pad en soms willen zij wel eens apart een klein klusje tegelijkertijd uitvoeren gevolgd door een grotere klus weer samen. Het zijn vaak meerdere klussen per dag dus dat vraagt de nodige energie maar die is er nog volop. “Het is vooral ook gezellig” geven Jan en Riet gezamenlijk aan en natuurlijk heerlijk in de buitenlucht.
Tuinmannen en zeker tuinvrouwen zijn schaars dus KDC is bijzonder blij en ook trots op dit echtpaar uit De Moer met groene vingers en bereidheid om in hun vrije tijd de behoeftige medemens te helpen.
Naast het vrijwilligerswerk bij KDC verrichten Jan en Riet al sinds mensenheugenis hand- en spandiensten bij de Moerse voetbalvereniging Blauw-Wit. Daar hoort ook het wassen van de voetbaltenues van het vierde elftal bij. Jan is ook jaren actief geweest bij het KBO.
Jan was in zijn werkzame leven filiaalbeheerder bij de BoerenBond en Riet heeft altijd gewerkt in de gezinszorg. Nu wordt er veel gewandeld en vooral gefietst in binnen- en buitenland.
Gerard Klijn
Gerard Klijn is al vanaf het begin betrokken bij de Klussen en Diensten Centrale eerst als klusser bij mensen thuis maar toen de Spullenbank een eigen huisvesting kreeg vooral verbouwer en onderhoudsman van de eigen huisvesting van KDC. In de Mgr. Völkerstraat in de oude garage van Van der Wouw was het dweilen met de kraan open maar gelukkig kon KDC in 2017 het huidige Vrijwilligershuis betrekken. Een team van vrijwilligers heeft het gebouw in de huidige staat gebracht hetgeen een enorme klus was. Gerard heeft daar een grote rol in gespeeld als voormalig timmerman en uitvoerder in de bouw. De kennis en kunde van Gerard Klijn is nog steeds van grote waarde want zoals gezegd vraagt het gebouw van KDC en haar partners nogal wat onderhoud en zijn de hand- en spandiensten van Gerard onmisbaar. Daarnaast worden er bij de Spullenbank vaak spullen aangeboden die na reparatie door Gerard weer waardevol in de Spullenbank (kringloopwinkel) geplaatst kunnen worden.
Naast de vele uren als vrijwilliger bij KDC zit oud voetballer en wielrenner Gerard nog graag op de racefiets en maakt hij regelmatig stevige wandelingen samen met zijn vrouw zodat de conditie op peil blijft en daar is het KDC weer goed mee want daar is en blijft nog veel te doen.
Ton Honkoop
De Klussen- en Diensten Centrale gevestigd in het Vrijwilligershuis aan de schotsestraat 4C in Kaatsheuvel was aanvankelijk vooral een klussendienst. Al snel kwam daar een groep vrijwilligers bij die mensen zijn gaan helpen bij het invullen van belastingformulieren en formulieren van de gemeente, de persoonlijke administratie, postmaatje zijn en ook helpen bij de voorbereiding van schuldhulpverlening.
Ton Honkoop was voordat hij bij KDC aan de slag ging als administratief klusser vanaf zijn prepensioen in 2007 actief bij KBO Kaatsheuvel waarvan 10 jaar als bestuurslid. Zowel bij KBO als bij KDC (vanaf 2013) is Ton vooral de man die mensen helpt bij het invullen van belastingformulieren en het aanvragen van toeslagen. Het op orde brengen van administraties bijvoorbeeld na het overlijden van een partner komt ook steeds vaker voor. Toen de gemeente bij KDC met het verzoek kwam om een formulierenbrigade op te zetten die inwoners van onze gemeente helpt bij het invullen van overheidsformulieren was Ton natuurlijk ook meteen van de partij.
Als voormalig hoofd bedrijfsbureau bij Lips in Drunen met een HTS techniek achtergrond is het heel bijzonder dat Ton zich heeft gespecialiseerd in het maatschappelijke veld en bijvoorbeeld al 13 jaar in de WMO adviesraad Loon op Zand belangrijk werk verricht.
Naast het vele vrijwilligerswerk bij KBO, KDC en de WMO adviesraad was Ton ook nog een actief volleyballer, scheidsrechter en bestuurslid bij Condor maar dat is nu verleden tijd en heeft plaats gemaakt voor fanatiek fietsen en wandelen vaak samen met zijn vrouw tijdens tripjes en korte vakanties in Nederland en Europa. Ook bij KBO organiseert Ton elke donderdag fietstochten in de zomer en wandeltochten in de winter. Tot voor kort had Ton Honkoop een bijzondere hobby in het verzamelen van brandhout voor de haard op zijn “houtfiets”. Het hout verzamelen tijdens fietstochten of woon-werkverkeer, hoeft niet meer waardoor de “houtfiets”bij de Fietsenbank beland is.
Gerrie Couwenberg
Gerrie Couwenberg sinds februari actief als vrijwilligers begeleidster.
De taak van Gerrie is om er (mede) voor te zorgen dat iedere vrijwilliger van KDC zijn / haar vrijwilligerswerk zo goed mogelijk en met veel plezier kan (blijven) doen.
Dat begint bij nieuwe vrijwilligers met het maken en vastleggen van goede afspraken en het regelen van formaliteiten. Bijvoorbeeld het maken van een vrijwilligersovereenkomst, een eventuele geheimhoudingsverklaring, een VOG, een KDC-pasje etc. Vervolgens samen met de clustercoördinator een inwerkprogramma maken en dat na enige tijd ook evalueren en waar nodig met elkaar bijsturen.
Ook is Gerrie beschikbaar voor coördinatoren en/of vrijwilligers als er andere zaken – bijvoorbeeld wanneer er signalen van onvrede zijn – besproken moeten worden. Ze kan dan als bemiddelaar mensen weer dichter bij elkaar brengen.
Gerrie ondersteunt als vrijwilligers begeleidster de KDC-vrijwilligers waar nodig en is daarbij de linking pin tussen uitvoering van het vrijwilligerswerk en het bestuur. “ Op deze manier is er alle aandacht voor de grote club KDC vrijwilligers en dat verdienen zij ook” aldus Gerrie, die veel ervaring heeft met het bemiddelen en begeleiden van mensen die in een probleemsituatie verzeild zijn geraakt.
In haar werkzame leven was Gerrie pathologisch analist en KAM medewerkster (Kwaliteitszorg-Arbo-Milieu) bij het Elisabeth ziekenhuis in Tilburg.
Gerrie heeft op eredivisie niveau handbal gespeeld en is daarna als trainer in de 2e divisie werkzaam geweest. “Handbal is altijd mijn uitlaatklep geweest en ook nu nog vind ik het belangrijk om te sporten voor een gezond lichaam “ geeft Gerrie aan. Naast het Nordic wandelen bij KBO is zij ook nog actief in de KBO werkgroep contactmaatje. Ook daar weer de inzet van Gerrie voor het welbevinden van medemensen. Met recht een zeer betrokken vrijwilliger.