skip to Main Content

Wat is een KDC Maatje?

Een KDC Maatje is een vrijwilliger binnen de Klussen en Diensten Centrale (KDC) die zich inzet voor anderen. Deze maatjes zijn er niet alleen om te kletsen, maar vaak ook een luisterend oor of er simpelweg te zijn.  Ze kunnen verschillende rollen vervullen, van wandelmaatje tot een praatje om de eenzaamheid te doorbreken, samen boodschappen doen en/ of fietsen. Willen meedenken met de aanvrager. Ze zijn bereid om tijd en aandacht te geven aan mensen die wat extra ondersteuning nodig hebben. Plezier en persoonlijk contact staan voorop, en als maatje maak je niet alleen het leven van anderen, maar ook je eigen leven leuker.

Let op: de KDC maatjes zijn géén mantelzorger of huishoudelijke hulp! Heeft u een mantelzorger nodig ga dan naar https://www.mantel-match.nl/

Waarom hebben we KDC Maatjes?

KDC Maatjes kunnen een wereld van verschil maken voor de mensen die ze ondersteunen. Als maatje wordt het leven van anderen verrijkt. Dit door tijd en aandacht te geven, waardoor zowel de maatjes als de mensen die ze helpen het gevoel krijgen ertoe te doen. De rol van een maatje is flexibel en kan variëren afhankelijk van de behoeften van de persoon die ondersteuning nodig heeft, waardoor er een persoonlijke en betekenisvolle relatie kan ontstaan.

Voor wie zijn KDC Maatjes?

KDC Maatjes zijn er voor iedereen binnen de Gemeente Loon op Zand die behoefte heeft aan extra aandacht, ondersteuning of begeleiding. Of het nu gaat om het maken van een praatje, het bieden van een luisterend oor en het delen van ervaringen, KDC Maatjes staan klaar om te helpen. De klik tussen maatje en de persoon die ondersteuning ontvangt is van essentieel belang, en samen bepalen ze wat ze gaan doen om een positieve impact te creëren in elkaars leven.

Wil je KDC Maatje worden?

De KDC biedt mensen de kans om hun kennis en vaardigheden in te zetten voor de gemeenschap. Er zijn voor elkaar, daar draait het om. Vind je het leuk iets te doen voor anderen? Voel jij je aangesproken om een KDC Maatje te worden? Meld je dan aan als KDC Maatje

Heb je behoefte aan de hulp van een KDC Maatje?

Heb je behoefte aan een praatje, of iemand die tijd vrijmaakt om een boodschapje met u te doen? Een lekker potje te kaarten? Laat het ons weten en wij doen ons best om een KDC Maatje voor u te vinden!

Er gelden wel enkele voorwaarden:

 • Je woont in de gemeente Loon op Zand
 • Als onze vrijwilliger het idee heeft dat er gespecialiseerde hulp nodig is, dan zal hij/zij dit doorgeven aan de bevoegde instanties.
 • Onze vrijwilligers zijn géén specialisten!
 • We moeten een vrijwilliger in ons bestand hebben die een match heeft met de aanvrager.
 • De bezoeken worden gratis uitgevoerd m.u.v. eventuele vervoers- of reiskosten.

Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Voorbeelden van hulpvragen

 • kleine boodschapjes
 • wandeling
 • spelletje
 • fietsen
 • praatje met ‘bakske’
 • luisterend oor