skip to Main Content

ANWB AutoMaatje Loon op Zand

Bent u zelf minder mobiel en voor uw vervoer afhankelijk van anderen? En moet u daardoor teveel thuisblijven? Schakel dan ANWB AutoMaatje Loon op Zand in: voor een bezoek aan ziekenhuis, dokter, fysiotherapeut en leuke uitjes als een bezoekje afleggen, naar de kapper of gezellig winkelen.
Tegen een kleine onkostenvergoeding rijden vrijwilligers uit de buurt u met hun eigen auto. De rit vraagt u minimaal twee werkdagen ervoor aan.

Meer informatie of meedoen? Bel KDC: 0416-531573 (maandag t/m donderdag 9:30 uur – 12:00 uur).

Werkwijze

  • Heeft u vervoer nodig? Neem dan twee werkdagen van tevoren contact op.
  • Hierna zoekt de coördinator een vrijwilliger uit de poule van chauffeurs die u, op het door u gewenste moment, wil rijden.
  • De coördinator belt u terug als er een vrijwilliger beschikbaar is en geeft de globale hoogte van de verschuldigde onkostenvergoeding aan. Deze vergoeding is € 0,35 per kilometer – gerekend vanaf het huis van de vrijwilliger – vermeerderd met de eventuele parkeerkosten.
  • Op het afgesproken tijdstip meldt de vrijwilliger zich bij u en gaat u samen op stap. Bij korte ritten zal hij/zij vaak bij u blijven. Zit er veel tijd tussen de heen- en terugrit? Dan maakt hij/zij een afspraak wanneer hij/zij weer klaarstaat voor de terugreis.
  • U betaalt de onkostenvergoeding na de rit rechtstreeks aan de vrijwilliger.

Samenwerking

De Klussen en Diensten Centrale (KDC), Seniorenvereniging Loon op Zand, KBO Kaatsheuvel, KBO De Moer en ContourdeTwern organiseren samen ANWB AutoMaatje Loon op Zand. De gemeente Loon op Zand ondersteunt deze vervoerservice.

Veelgestelde vragen

Wat is ANWB AutoMaatje?

ANWB AutoMaatje is sociaal vervoer, een service waarbij vrijwilligers minder-mobiele buurtgenoten op verzoek vervoeren. Vrijwillige chauffeurs gebruiken daarvoor hun eigen auto en ontvangen daarvoor een kleine onkostenvergoeding van € 0,35 cent per kilometer.

Hoe werkt ANWB AutoMaatje?

ANWB AutoMaatje: buurtgenoten rijden voor minder-mobiele buurtgenoten met hun eigen auto tegen een kleine onkostenvergoeding. Deelnemers vragen telefonisch een ritje aan bij de lokale coördinator en lokale vrijwilligers vervoeren, met hun eigen auto tegen een kleine bijdrage in de kosten, deze deelnemers. Deelnemers zijn minder-mobiele buurtgenoten die geen redelijk alternatief hebben. Vraag de rit minimaal twee werkdagen van te voren aan. Dat is nodig om op tijd te weten of er een chauffeur beschikbaar is.

Meer informatie of meedoen in gemeente Loon op Zand? Bel of mail KDC: 0416-531573 (maandag t/m donderdag 9:30 uur – 12:00 uur). E-mail: info@kdc-loz.nl.

Wie kan gebruik maken van ANWB AutoMaatje?

Iedereen die niet beschikt over een eigen vervoermiddel en daardoor minder-mobiel is, kan gebruik maken van ANWB AutoMaatje. ANWB AutoMaatje kent geen vervoersplicht, het levert aanvullend vervoer. De deelnemer moet wel een geldige WA-verzekering hebben.

Hoe weet ik of iemand ingeschreven is bij ANWB AutoMaatje Loon op Zand?

De deelnemer (degene die de rit aanvraagd) heeft een ANWB AutoMaatje-deelnemerskaart met daarop de belangrijkste gegevens, spelregels en contactinformatie. De chauffeur heeft een ANWB AutoMaatje-chauffeurskaart.

Hoe meld ik me aan als chauffeur?

Wilt u vervoersmaatje zijn voor mensen die het nodig hebben? Meld het bij coördinator Sanne Staals van ContourdeTwern. Dat kan via e-mail sannestaals@contourdetwern.nl.

Wat zijn de voorwaarden om chauffeur te worden?

Uw auto moet APK-gekeurd zijn en minimaal een WA-verzekering* met inzittenden dekking hebben. Vrijwilligers moeten een Verklaring Omtrent Gedrag kunnen overleggen. U hoeft geen ANWB-lid te zijn.

* Een paar verzekeraars dekken vrijwilligerswerk met een kleine vergoeding niet. Informeer daarom vooraf bij uw verzekeraar. Er is daarvoor een voorbeeldbrief beschikbaar.

Welke vergoeding krijgt de chauffeur? Hoeveel kost een rit?

De vrijwilliger krijgt een kleine vergoeding van € 0,35 per kilometer plus eventuele parkeerkosten. De deelnemer rekent na de rit de gereden kilometers – gerekend vanaf het huis van de vrijwilliger – af met de chauffeur. De chauffeur heeft een bonnenboekje en geeft de deelnemer een kopie van het bonnetje van de rit.

Waarop is het aantal kilometers – de vergoeding – gebasseerd?

Het aantal kilometers van de rit wordt gerekend vanaf het huis van de vrijwilliger. Per kilometer heen- en terugreis is de onkostenvergoeding € 0,35 per kilometer, vermeerderd met de eventuele parkeerkosten. De vrijwilliger krijgt van de deelnemer dus een vergoeding voor het aantal kilometers dat hij/zij met eigen auto reed.

Is er een maximum aantal kilometers?

Er is geen maximum aantal kilometers. De vrijwilliger (chauffeur) bepaalt of hij/zij ingaat op een aanvraag voor een rit. ANWB AutoMaatje wordt vaak ingezet voor de kortere ritten naar dokter, ziekenhuis, kapper, winkel of bezoekje aan vrienden of familie.

Gaat een chauffeur altijd mee, of wacht diegene?

De vrijwilliger gaat samen met de deelnemer op stap. Bij korte ritten zal hij/zij vaak bij de deelnemer blijven. Zit er veel tijd tussen de heen- en terugrit? Dan maakt hij/zij een afspraak wanneer hij/zij weer klaarstaat voor de terugreis. Dan zijn het voor de chauffeur twee ritten voor de kilometervergoeding.

Kunnen er ook hulpmiddelen mee?

Maakt u gebruik van hulpmiddelen zoals een rollator of hulphond? Geeft het aan! ANWB AutoMaatje Loon op Zand weet welke chauffeurs we dan wel en niet kunnen benaderen.

Waarom ANWB AutoMaatje als er al Regiovervoer is?

Regiovervoer is ook een mogelijkheid voor inwoners die minder mobiel zijn. Bij ANWB AutoMaatje zijn de chauffeurs plaatsgenoten. Zo leert de oudere inwoner ook meer mensen uit het dorp kennen. Het gaat vaak om korte ritten. De vrijwilliger komt op de afgesproken tijd. Bij Regiovervoer kunnen er ook meer passagiers zijn. Omdat de rit dan langs meerdere adressen gaat, is de reistijd langer (maximaal een half uur). Voor een rit naar de kapper, dokter of markt doen ouderen daarom vaak niet een beroep op Regiovervoer. Kijk hier voor meer informatie over Regiovervoer.

Is AutoMaatje ook voor niet-ANWBleden?

Ja, de ANWB wil het mogelijk maken dat mensen zo lang mogelijk mobiel blijven en kunnen blijven deelnemen aan het sociaalmaatschappelijke verkeer. De ANWB biedt ANWB AutoMaatje aan vanuit haar maatschappelijke verantwoordelijkheid, vrijwilligers en deelnemers hoeven geen ANWB-lid te zijn.

Waarom bestaat ANWB AutoMaatje?

De ANWB wil mensen zo lang mogelijk mobiel houden en laten deelnemen aan het sociaalmaatschappelijke verkeer. ANWB AutoMaatje is van buurtgenoten voor minder-mobiele buurtgenoten. De ANWB biedt ANWB AutoMaatje aan vanuit haar maatschappelijke verantwoordelijkheid, vrijwilligers en deelnemers hoeven geen ANWB-lid te zijn.