skip to Main Content

Toen Ton van Os uit De Moer 14 jaar gelden met pensioen ging heeft hij zich direct bij KDC gemeld om tot de dag van vandaag actief te zijn als klusser maar ook een aantal jaren als verantwoordelijk bestuurslid. Ton heeft ook mede aan de wieg gestaan van het Repair Café dat inmiddels ook al weer meer dan 10 jaar met groot succes actief is in onze gemeente en bijdraagt aan een duurzame samenleving.

“Omdat ik het zelf goed heb, wilde ik graag ook iets voor andere betekenen en kon ik een van mijn hobby’s namelijk knutselen daarmee combineren. De blije gezichten van de mensen, die je hebt kunnen helpen is daar bij een extra stimulans om dit werk te doen” aldus Ton die ook jaren lid was van de WMO gespreksgroep en nog steeds actief betrokken is bij de Kerstklokkenloop. “Het voelt goed iets voor een andere te hebben betekend. Ook is het heel bijzonder andere mensen te leren kennen en te spreken. Dat vind ik heel verrijkend voor mijzelf”.

Gelukkig had Ton naast zijn vrijwilligerswerk als gepensioneerde opa ook nog de tijd en de mogelijkheid om 12 jaar een dag in de week op zijn kleindochter te passen.

De nog zeer vitale Ton geeft aan dat sporten voor hem belangrijk is om gezond en vitaal te blijven. Schaatsen en roeien als het kan en nog iedere week tennissen, houden Ton fit.

Tot aan zijn pensionering was Ton van Os 2 en een halve dag in de week docent tekenen en handvaardigheid aan een havo, vwo school, waar de beeldende vakken ook eindexamenvak waren. De andere twee en halve dag was Ton docent vakdidactiek aan de lerarenopleiding van de academie voor beeldende vorming. De liefde voor het onderwijs is gebleven en inmiddels is Ton weer lessen kunstgeschiedenis en kunstbeschouwing gaan geven samen met een kunsthistorica. “ Voor mensen die dat leuk vinden geef ik rondleidingen in museum de Pont in Tilburg en als het kan volg ik nog graag lessen op de hovo ( hoger onderwijs voor ouderen ) in Tilburg” geeft Ton aan waarbij zijn belangstelling dan vooral uit gaat naar geschiedenis, sterrenkunde, natuurkunde en paleontologie. Vele onderwerpen uit deze studies zijn voor Ton en zijn vrouw Corry aanleiding om door heel Europa te reizen.

“Ik ben nu 77 en hoop nog lang voor de KDC te kunnen werken, al merk ik wel dat ik er de voorkeur aan ga geven om bepaalde werkzaamheden samen met een collega te doen, omdat dat het werk hanteerbaarder maakt en niet zo zwaar. De ontmoetingen van mensen van diverse pluimage en wijze waarop ze leven maakt iedere keer klus en elke reis of rondleiding weer leerzaam en vaak een leuke verrassing hetgeen voor mij een belangrijke drijfveer is om zo actief te blijven”. Ton van Os een zeer actieve en betrokken vrijwilliger met een zeer brede belangstelling waar we nog veel van zullen horen.